Annet Scheringa
Expert Business Storytelling, TheStoryConnection
Expert Business Storytelling, TheStoryConnection
Annet neemt je bij de start van het congres mee naar hoe het allemaal begon. Waar kwam Storytelling als hype opeens vandaan en hoe ontwikkelde het zich in krap 15 jaar tot een volwaardig vak? Een vak dat inmiddels op een stevig theoretisch fundament staat en dat toepassingen kent in verschillende domeinen (verandering, leiderschap, communicatie en marketing/reputatiemanagement) en in verschillende vormen (storytelling, storylistening, storyforming, storyweaving….).
Met voorbeelden en filmpjes staat ze ook stil bij de vraag wat maakt dat wij mensen verhalenvertellers zijn. En waarom wij verhalen nodig hebben om in beweging te komen. Want wanneer we dat beter begrijpen, wordt het gemakkelijker om verhalen toe te laten wanneer we voor veranderingen en transities staan.
Werken met verhalen in de context van organisaties raakt ook altijd aan kwetsbaarheid. Dat vraagt ook van ons, storypractitioners, dat wij zorgvuldig en verstandig met verhalen omgaan. Ook vandaag, tijdens het congres, waar vast veel uitwisseling van verhalen gaat plaatsvinden. Maar wat is dat eigenlijk: zorgvuldig en verstandig omgaan met verhalen, werken aan een narratief klimaat?
Wanneer zo de basis van storytelling en storylistening is gelegd, neemt Annet je mee naar een voorbeeld uit haar eigen praktijk als procesbegeleider in verandering. Ze laat zien hoe ze in een zorgorganisatie op zoek ging naar verhalen, om vast te stellen wat de organisatie precies nodig had stappen vooruit te kunnen zetten. Zowel om het beter te doen voor cliënten als om zorgpersoneel dat bijna niet meer te vinden is, te behouden of aan te trekken. Dit gedeelte van de keynote illustreert hoe de ‘kleine’, persoonlijke onderstroomverhalen die iedereen in zich heeft, te zien zijn als data met een ziel, zoals onderzoeker Brené Brown het zo mooi noemt. Wie ze gericht naar boven weet te halen, krijgt de beschikking over waardevolle en onmisbare inzichten die een organisatie helpen om te zijn wie ze wil zijn of zegt te zijn.
Dit brengt het werkatelier jou
Leer betekenisgevende gesprekken te voeren in je organisatie. Zodat purpose, missie, kernwaarden van je organisatie (of die van je opdrachtgevers) tot leven komen en toetssteen worden voor beslissingen en gedrag. In plaats van dure woorden op een website. De werkvorm die we hiervoor gebruiken, is de storycirkel. Die zorgt er trouwens niet alleen voor dat abstracte begrippen geladen worden, maar ook dat mensen zich daar veel steviger mee verbonden voelen. En met elkaar! Als je tenminste oordeelloos naar elkaar kunt luisteren. Dat leer je dus ook tijdens dit werkatelier.
Hier gaat het werkatelier over
‘We are banking for a better world’, ‘Wij werken met hart en ziel aan sterke communities’, ‘Bij ons staat de patiënt (cliënt, leerling) centraal’, ‘We make sustainable living common place’, ‘Wij zijn wendbaar, ondernemend en denken inclusief’
Van banken tot woningcorporaties, van woonwarenhuizen tot overheidsorganisaties – ze hebben tegenwoordig allemaal een purpose. Vaak náást een missie. En náást kernwaarden. Die zijn verpakt als grote beloften in ronkende woorden. Maar als je medewerkers ernaar vraagt, trekken zij net iets te vaak hun schouders er over op: Die kernwaarden? Die ‘zijn’ van Communicatie. Of van de nieuwe directeur. En klanten of inwoners? Die hebben zo hun eigen ervaringen en verhalen.
Toch is het waardevol om een purpose en kernwaarden te hebben. Ze kunnen houvast en richting geven. Als het goed is, zijn ze de toetssteen voor beslissingen en gedrag. Maar alleen als ze betekenis hebben. Als de mooie woorden ‘geladen’ zijn. En daar ontbreekt het maar al te vaak aan. Gesprekken erover worden zelden langdurig gevoerd. Toch is dat wat er nodig is om ze écht tot leven te laten komen.
In dit werkatelier ervaar je in een zogenaamde storycirkel hoe je zulke betekenisgevende gesprekken in (kleine) groepen kunt voeren. En wat dat met jou en de andere deelnemers doet. En wat het van jullie vraagt. Want luisteren naar verhalen zonder te oordelen, is iedere keer weer een uitdaging. Toch is dat waar betekenisgeving mee begint!
Over Annet Scheringa
Annet is expert business storytelling en storylistening en (co)auteur van Storytelling Handboek (Boom 2008) , van Storypower – verhalen die je organisatie veranderen (Adformatie 2013), van Echt verhaal maakt van klanten fans (Rendement, 2018) en van Storylistening – organiseer de onderstroom en krijg medewerkers mee (Business Contact, 2020). Storylistening stond op de Nederlandse shortlist voor managementboek van het jaar 2021.
Het echte verhaal naar boven halen is haar specialiteit. Vanuit haar achtergrond in communicatie, in combinatie met organisatiekunde en corporate antropologie, helpt ze organisaties om hun verhalen scherp te krijgen en waar te maken én om inzichten uit verzamelde verhalen door te vertalen naar interventies die werken.
Annet werkt als procesbegeleider in verandering, traint leiders en professionals om de verbindende kracht van verhalen succesvol in te zetten en is speechschrijver voor bestuurders die het lef hebben om persoonlijke en authentieke verhalen te verbinden met zakelijke boodschappen. Ook voert ze met organisaties narratief onderzoek of narratieve evaluaties uit die scherp inzicht geven in wat er ‘onder de waterspiegel’ leeft.
Tweemaal eerder organiseerde Annet in Nederland een Business Storytellingcongres.