Onderzoekscollectief Equality van HOGENT (Hogeschool Gent) en freelancer voor Glinster.
Keynote – Dominante verhalen en gezamenlijke wijsheid tot een nieuw verhaal weven
Verhalen zijn overal, ze vertellen ons wat belangrijk, mooi of rechtvaardig te vinden. We staan er vaak niet bij stil, maar deze dominante verhalen geven vorm aan hoe en wat we doen. Ook als leider, beleidsmaker, veranderaar. Maar sluit dit dominante verhaal wel aan bij de mensen die een verandering uiteindelijk moeten gaan realiseren of voor wie beleid wordt ontwikkeld? Zijn alle relevante stemmen wel gehoord? Of missen we wijsheid, waardoor een verandering of beslissing uiteindelijk geef effect heeft?
Marianne neemt ons mee in de reis van het team dat een dominant verhaal rond maatschappelijke kwetsbaarheid vragend onderzocht: Was dit ook het verhaal waarin we willen zijn? Door eerst het dominante verhaal te onderzoeken en daarna te luisteren naar de verhalen die er zijn, onderzocht ze hoe beleid dat werd ontwikkeld, veel beter kon aansluiten bij wat er echt nodig was. Storyweaving hielp om het dominante verhaal te herschrijven, door uit individuele ervaringen en gezamenlijke wijsheid de draden voor een nieuw verhaal te weven.
Werkatelier – Zo kun je dominante verhalen rond inclusief en divers samenwerken herkennen, versterken of juist herschrijven met storyweaving
Dit brengt het werkatelier jou
Wie dit werkatelier volgt, ervaart de impact van verhalen delen rond inclusief en divers samenwerken op samen leren en veranderen. Welke dominante verhalen worden er verteld in onze organisaties rond dit thema en hoe verhouden onze eigen verhalen zich daartoe? Tot welke ontdekkingen leidt dit en hoe kan een dominant verhaal daarmee versterkt of juist herschreven worden?
Hier gaat dit werkatelier over
Waar leren en veranderen samen gaat, daar is Storyweaving op z’n best. Inclusief en divers samenwerken staat in vele organisaties ingeschreven als een te bereiken ideaal: als dominant verhaal. En tegelijkertijd heeft iedereen een eigen verhaal over er wel of niet bij horen. Welke gesprekken zijn hierover de moeite waard? Hoe kunnen we écht inclusiever en diverser samenwerken in onze organisaties door te leren uit onze eigen ervaringen?
Storyweaving is de vaardigheid om verhalen met waardigheid uit te nodigen, naar waarde te schatten, te beluisteren en te documenteren. Het is ook het ontdekken van betekenissen, rode draden, lessen en mogelijkheden doorheen de groeiende verzameling van verhalen. In dit werkatelier verkennen we de mogelijkheden om al wevend met verhalen tot nieuwe ontdekkingen te komen. Je maakt een verkort traject van het Storyweavingproces mee.Over Marianne Schapmans
Marianne studeerde af als sociaal agoog met een missie: beleid voeden en/of maken waarin alle stemmen relevant zijn. Met bijzondere aandacht voor wie het minst zichtbaar is in onze samenleving. Want een participatief beleid is effectiever. In organisaties en in de overheid. 20 jaar later is de missie nog steeds relevant en gaandeweg ontwikkelde ze samen met Griet Bouwen en Chené Swart Storyweaving als waarderend onderzoekende levenshouding, als methodiek voor actieonderzoek en verandering, als warme uitnodiging voor de wijsheid die tussen ons kan ontstaan.
Marianne maakt deel uit van het Onderzoekscollectief Equality van HOGENT (Hogeschool Gent) en werkt als freelancer voor Glinster.