Van storytelling naar storylistening. En van boven- naar onderstroom
Annet neemt je bij de start van het congres mee naar hoe het allemaal begon. Waar kwam Storytelling als hype opeens vandaan en hoe ontwikkelde het zich in krap 15 jaar tot een volwaardig vak? Een vak dat inmiddels op een stevig theoretisch fundament staat en dat toepassingen kent in verschillende domeinen (verandering, leiderschap, communicatie en marketing/reputatiemanagement) en in verschillende vormen (storytelling, storylistening, storyforming, storyweaving….).
Met voorbeelden en filmpjes staat ze ook stil bij de vraag wat maakt dat wij mensen verhalenvertellers zijn. En waarom wij verhalen nodig hebben om in beweging te komen. Want wanneer we dat beter begrijpen, wordt het gemakkelijker om verhalen toe te laten wanneer we voor veranderingen en transities staan.
Werken met verhalen in de context van organisaties raakt ook altijd aan kwetsbaarheid. Dat vraagt ook van ons, storypractitioners, dat wij zorgvuldig en verstandig met verhalen omgaan. Ook vandaag, tijdens het congres, waar vast veel uitwisseling van verhalen gaat plaatsvinden. Maar wat is dat eigenlijk: zorgvuldig en verstandig omgaan met verhalen, werken aan een narratief klimaat?
Wanneer zo de basis van storytelling en storylistening is gelegd, neemt Annet je mee naar een voorbeeld uit haar eigen praktijk als procesbegeleider verandering. Ze laat zien hoe ze in een zorgorganisatie op zoek ging naar verhalen, om vast te stellen wat de organisatie precies nodig had stappen vooruit te kunnen zetten. Zowel om het beter te doen voor cliënten als om zorgpersoneel dat bijna niet meer te vinden is, te behouden of aan te trekken. Dit gedeelte van de keynote illustreert hoe de ‘kleine’, persoonlijke onderstroomverhalen die iedereen in zich heeft, te zien zijn als data met een ziel, zoals onderzoeker Brené Brown het zo mooi noemt. Wie ze gericht naar boven weet te halen, krijgt de beschikking over waardevolle en onmisbare inzichten die een organisatie helpen om te zijn wie ze wil zijn of zegt te zijn.
‘s Middags verzorgt Annet het werkatelier Zo geef je samen betekenis aan kernwaarden of purpose.
Kijk hier voor meer informatie over dit werkatelier en Annet